16 January 2010

KURSUS KEPEGAWAIAN DAN KEJURULATIHAN OLAHRAGA SMKTAR 2010Alor Setar, 9 Januari 2010. Warga Guru SMKTAR berkumpul untuk mengikuti Kursus Kepegawaian dan Kejurulatihan Olahraga. Kursus yang dianjurkan oleh Unit Sukan STAR ini bertujuan memberi input dan pengetahuan sebagai jurulatih dan pegawai olahraga kepada semua guru dalam persediaan unit sukan untuk menganjurkan Sukan Tahunan SMKTAR pada 11 Februari nanti.
Semua guru dibahagikan kepada 5 kumpulan iaitu mengikut warna rumah sukan masing-masing. Merah, Kuning, Hijau, Biru, dan Ungu. Selepas acara memanaskan badan, peserta bergerak ke Stesen masing-masing yang terdiri daripada komponen acara 100M, Lompat Jauh, Lontar Peluru, Rejam Lembing, dan Lompat Tinggi.Di Setiap stesen, guru-guru didedahkan dengan undang-undang dan teknik latihan acara tersebut.
Jurulatih yang bertugas pada hari ini adalah terdiri daripada kalangan ahli Unit sukan, iaitu Encik Mohd Ali Abd Rahman mengajar acara 100m, encik Mohd Rizal mengajar acara Lompat Jauh, En Mohd Ridzuan acara lontar peluru, rejam lembing En mohd Fauzi dan stesen terakhir lompat tinggi oleh en Musa.
Selesai acara di padang, peserta bergerak ke dewan kuliah untuk sesi taklimat mengenai kepegawaian yang disampaikan oleh En Mohd Ali. Selepas mengikuti kursus ini, guru-guru dapat mengetahui dengan lebih jelas tentang aspek kepegawaian dan kejurulatihan.
Menurut tuan pengetua, Tn Hj Jamil Ibrahim, program seumpama ini amat berguna dalam melahirkan barisan jurulatih yang berwibawa dan berpengetahuan luas yang akan menjadi aset sekolah dalam melahirkan pelajar yang berjaya dalam bidang ko kurikulum dan juga kurikulum.

No comments:

Post a Comment